Tribler: Peer-to-peer distributie van Video (ENGLISH)

Workshop over het gebruik van p2p technologie voor video-distributie.

Woensdag 23 mei 2007
Cristofori, Prinsengracht 581-583, Amsterdam

Op 23 mei houdt het Tribler-team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam een workshop over de volgende generatie peer-2-peer (P2P) technologie. Tribler is een innovatief P2P-systeem waarmee video’s (b.v. opgenomen en live TV-programma’s) verspreid kunnen worden via internet.

In deze workshop worden de unieke nieuwe features van het Tribler systeem voor P2P-TV belicht. Voorts wordt ingegaan op de revolutionaire gevolgen van P2P voor de roerige wereld van internet-televisie en welke rol P2P kan spelen in nieuwe producten en diensten. Ook zullen enkele bedrijven aan het woord komen die al van P2P en Tribler gebruik maken.

Van centrale distributie naar P2P-TV

Het uitwisselen van video’s via sites als YouTube en uitzendinggemist.nl is tegenwoordig erg populair. Dergelijke sites bedienen zich echter nog van grote, kostbare video-servers. P2P-technologie kan hierin verandering brengen door kijkers te laten meehelpen met de distributie van video’s om zo gratis grote aantallen kijkers te bereiken. Dit is erg aantrekkelijk voor aan¬bieders van video zoals om¬roepen maar ook voor enthousiaste thuis¬gebruikers en kleine bedrijven met zelfgeproduceerde filmpjes.

P2P-TV betekent een ongekend groot aanbod en keuzevrijheid. Waar een “gewone” TV-aansluiting nu 30 zenders heeft zal binnenkort internet-televisie honderden zenders aanbieden. Combineer dit met het aanbod van semi-professionele en thuis producenten, en je komt snel tot de conclusie dat het zoeken binnen dit aanbod een probleem wordt. Dat “er niets op televisie is” behoort straks tot het verleden.

Tribler

Tribler is een innovatief P2P-TV systeem met een aantal unieke features. Video on Demand is een uitdagende ontwikkeling die het mogelijk maakt video te kijken tijdens het downloaden.

Tribler is ook het eerste systeem dat P2P tot het sociale domein verheft. Gebruikers kunnen elkaar vinden en kunnen elkaar helpen met downloaden. In Tribler kunnen ze elkaar ook wijzen op interessante bestanden en erover stemmen. Dit wordt gecombineerd met een gebruikers om¬geving waar de gebruiker centraal staat.

Op dit moment is de Publieke Omroep Tribler aan het testen voor de uitzending¬gemist.nl website.

Meer informatie over Tribler is te vinden op www.tribler.org

Doelgroep workshop

Deze workshop is gericht op (lokale) omroepen, videosharing of distributie platforms, IPTV aanbieders en de home-entertainmentindustrie.

Programma (onder voorbehoud)

13:30Tribler and Television
Tribler intro and 4.0 demo Tribler: Television for 2012 ?
George Wright, BBC
Mark Stuart, Pioneer
Mark Guelbahar, IRT; ARD/ZDF P2P, as seen from the european public broadcasters
15:10Cofee break; break
15:30Tribler Use cases
Egon Verharen; Publieke Omroep Collaboration between Dutch Public Broadcasters and Tribler
Sietse; Eurovision The value of P2P and online community building for events
Nils; Ilse Media Media 2.0
Oliver Hack; BM8 - Markenfilm group Viral Marketing and P2P
10 minute demo; Commodore
17:00Drinks and informal questions
17:30closing

Organisatie

Het Tribler Team van de TU Delft en de VU Amsterdam.
Tribler is een P2P-systeem dat wordt ontwikkeld in het kader van het I-Share onderzoeksproject.

Aanmelding

Deze workshop is alleen op uitnodiging bij te wonen.
Aanmelden kan op emailadres tribler@tribler.org.

Attachments